“Zor zamanlarımızı atlatmamızı sağlayan bir süper güç var içimizde!” desek…
Kendi duygularımızı anlamamıza yardımcı olan, başkalarının hislerini fark etmemizi sağlayan bir güç ama yumuşak bir güç… :) Duygusal zekâ!
Duygusal zekâ, liderler için her zaman hayati önem taşıyor ancak özellikle kriz zamanlarında işleri biraz kolaylaştırıcı bir rol üstleniyor. Kriz zamanlarında yoğun duygular hissetmek çok normal. Bir liderin görevi ise işleri ileri taşırken hem kendi hem etrafındaki kişilerin duygularını fark etmek, bu duygulara sağduyu ile yaklaşmak ve bunlara uygun kararlar alabilmek.
Evet, her organizasyon şu anda küresel bir sağlık krizi ile boğuşuyor ancak hepimiz her gün irili ufaklı krizler yaşamaya da devam ediyoruz ve liderler bu krizleri duygusal zekâ ile kontrol altına alabilmeli. İşte kriz zamanlarında duygusal zekâ göstermenin beş yolu:
Kriz iletişimi hayati! Böyle zamanlarda insanlar, liderlerinin samimi, şeffaf ve özgün olmasına ihtiyaç duyar. Özgün bir lider net şekilde iletişimde kurar ve kırılgan olmaktan, alçak gönüllü olmaktan ve duygularını göstermekten korkmaz. Tabii bu duygular iletişimde yolunuzu tıkayarak iletişimsizliğe yol açacak duygular olmamalı.
Empati, duygusal zekanın temel taşı. Liderlerin her zaman ama özellikle de kriz zamanlarında, olayları diğer insanların bakış açısından görebilmesi gerekir. Çalışanlarınızın, müşterilerinizin ve ekip üyelerinizin durumunu ve liderlik kararlarınızın onları nasıl etkileyeceğini düşünmelisiniz. Elbette karar alırken de bu duyguları göz önünde bulundurmalısınız.
Önemli kararlar vermeden önce bir gece uyumak… Âdettendir diye değil! Özellikle kriz zamanları duygusal olarak yoğun dönemlerdir. Şu sıralar, gelecek belirsizliği konusunda endişeli olmak gibi mesela. Elbette duyguları göz ardı etmeyin ama düşünmeden, aceleci kararlar vermek olumsuz sonuçlar doğurabilir. Karar vermeden önce düşünmek, zaman ayırmak ve insanlara bu konuda örnek olmak oldukça kıymetli.
Kendinin farkında olmak oldukça önemli bir özellik. Hele ki kriz zamanlarında… Başkalarına liderlik edebilmek için önce kendi duygularınıza liderlik etmelisiniz. Gerçek hislerinizin ortaya çıkması için durun, düşünün, meditasyon yapın, yazın, yürüyüş yapın… Kendinize zaman tanıyın ve öz farkındalığınızı geliştirin. Böylece başkalarına da daha yararlı olduğunuzu göreceksiniz.
Çalışanlarla konuşulmadıkça onların neler yaşadığını ve nasıl etkilendiğini anlamak mümkün mü? Kaynağa gidin, sorular sorun, anlamaya çalışın, anlatın… Kısacası iletişim kurun. Krizler, liderlerin, kırılgan yönlerini ve gerçek ilişkiler kurabileceğini gösterme zamanıdır.
Her birimiz gündelik krizlerle başa çıkmak durumundayız ama liderlerde bu durum biraz daha zor. Hem çalışanlarına rehberlik edebilmek hem de bu kriz zamanlarından daha güçlü çıkmak için kullanılabilecek en iyi araç ise duygusal zekâ!
Bu yazıda https://thefutureorganization.com/how-to-show-emotional-intelligence-in-times-of-crisis/ ‘dan yararlanılmıştır.
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor, yapay zekâ ve otomasyon neredeyse her işin bir parçası haline geldi. Artık pek çok işimizi bu teknolojik yardımcılarla daha hızlı ve verimli yapabiliyoruz. Ama ne olursa olsun, iş hayatının merkezinde hala insana özgü
Gün içinde kendimizi akışa kaptırıyoruz. Uzayıp giden yapılacaklar listesi, bitmek bilmeyen toplantılar ve yetişmesi gereken işler arasında kendimizi bir döngüye sıkışmış gibi hissetmek oldukça normal.
İK ekipleri, iki farklı kuşağın arasında kalmış durumda, adeta bir köprü kurma sanatıyla uğraşıyor. Bir tarafta detaylı raporlar ve düzenli toplantılar bekleyenler, diğer tarafta kamerası kapalı toplantıya katılanlar…
Hikaye anlatıcılığı, insanlarla güçlü bir iletişim ve bağlantı kurmanın etkili yöntemlerinden biri. Aynı zamanda, her beceri gibi, yeterli ilgi ve çalışmayla geliştirilebilen bir beceri.
Yapay zeka, İnsan Kaynakları süreçlerine ciddi bir derecede entegre olmuş durumda. “GenAI One Year Later” başlıklı Gartner Webinar’ında Eser Rızaoğlu’nun aktardığına göre, 2022 yılında İK fonksiyonlarının %52'si GenAI’ı keşif aşamasındayken, bugün %49'u b
Şirket kültürü işe alım ve elde tutma konusunda artık çok kritik bir yerde duruyor. Yakın zamanda yapılan Glassdoor anketi, iş arayanların %77'sinin iş arama sürecinde şirket kültürünü önemli ölçüde dikkate aldıklarını ve bu eğilimin giderek yükseldiğini
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.