Geçtiğimiz hafta bir müşterimiz ile yaptığımız toplantıda, üzerinde sonradan da epey düşündüğüm bir soru geldi: ‘Bu kadar yüksek enflasyonun, rekabetin olduğu bir ortamda ben değerler iletişimi ile çalışanların gözündeki inandırıcılığımı nasıl sağlarım, onların başka ihtiyaçları var?’
Eminim bu soru sadece bizim toplantımızın gündemi değil, ülkede hatta dünyada çalışan deneyimi üzerine kafa yoran tüm profesyonellerin ajandalarının ilk sırasındadır.
Evet, şartlar çok zor.
Ciddi bir yetenek açığı ve yetenek savaşı var.
Rekabet çok sert.
Enflasyon çok yüksek.
Kurum çalışanlarının standartlarını korumak güçlü bir altyapı istiyor.
Bu şartlarda üretmeye devam etmek içinse yine güçlü bir motivasyon gerekiyor.
Çalışanın da işverenin de kendi koşulları içinde çok ama çok haklı olduğu günlerden geçiyoruz.
Peki bu yazıyı okuyan bir İnsan Kaynakları ya da Kurumsal İletişim profesyoneliyseniz ve bu zor zamanlarda kendinize bir rehber arıyorsanız…
Yanıt, kurum değerlerinizde saklı.
Yazının başında bahsettiğim sorunun yanıtı da aslında sorunun içinde gizli.
Değerler dediğimiz kavramlar sadece posterlerde, video içeriklerinde, hediye kartlarında, lider iletişimlerinde kullanılan sözlerin çok daha ötesinde.
Doğru ve etkili bir değerler iletişimi, bu değerlerin markanın kimliğine özenle işlenmiş bir nakış gibi konumlanarak yapılmalı.
Her sözde, çalışan için üretilen her projede yer almalı.
İnovasyon şirket değerinizse ve çalışanlarınız her zaman kullandıkları bir programın işleyişinden defalarca şikayet ettikleri halde o program hala değişmediyse;
Takım Ruhu şirket değerinizse ve ekipler içinde silolaşma, dedikodu kültürü giderek daha yaygın bir hal alıyorsa;
Adalet şirket değerinizse ve terfi politikalarınız ile ilgili çalışanlarınız yeterince şeffaf bulmadığı geri bildirimini sürekli olarak veriyorsa…
Hangi değer iletişimi bu değerleri anlamlı ve gerçekçi kılabilir?
Çünkü değerleri yaşatmak dediğimiz kavram daha derin bir yerde saklı…
Onları bir yol gösterici olarak kabul etmekte ve sonra iletişimini yapmakta.
Kurum içinde kanayan noktalar varsa bunların iyileştirilmesi için değerlerden nasıl destek alabilirim diye sormakta.
Çok soyut kaldıysa gelin biraz somutluk katalım.
İnovasyon örneğine dönersek; çalışanlardan kullanmak istedikleri platformlar için öneriler almak işte tam da bu değerleri yaşatmak dediğimiz noktaya geliyor.
Hatta bu platformların üretilmesi ve inovasyonun içselleştirilmesi için hackathonlar düzenlemek de aynı şekilde.
Projeler üretmek ve bunları yaşatmak. İşte işin sırrı.
Sorunu tespit edip bu sorunun çözümü için değerleri nasıl kullanabilirim diye sorun.
Yanıtı verip uygulamaya geçtiğinizde işte o zaman hem sahiplenilmiş bir değer iletişimi yaratmış olacaksınız hem de sorunlarınızın çok daha etkili bir şekilde çözüldüğünü göreceksiniz.
Çalışanların sesi ve değerler bir kez daha zor zamanların kutup yıldızı olarak size gülümseyecek.
Yaratıcı proje örnekleri için destek isterseniz de sizin ikinci kutup yıldızınız olmak için buralardayız!
Merve Biçer Arasıl
Partner & Çalışan Deneyimi Direktörü
Yapay zeka, İnsan Kaynakları süreçlerine ciddi bir derecede entegre olmuş durumda. “GenAI One Year Later” başlıklı Gartner Webinar’ında Eser Rızaoğlu’nun aktardığına göre, 2022 yılında İK fonksiyonlarının %52'si GenAI’ı keşif aşamasındayken, bugün %49'u b
Şirket kültürü işe alım ve elde tutma konusunda artık çok kritik bir yerde duruyor. Yakın zamanda yapılan Glassdoor anketi, iş arayanların %77'sinin iş arama sürecinde şirket kültürünü önemli ölçüde dikkate aldıklarını ve bu eğilimin giderek yükseldiğini
İnsanların ofise girdiklerinde veya online bir toplantıya giriş yaptıklarında nasıl hissettiklerini şekillendiren en önemli noktalardan biri şirket kültürü olabilir. Birçok kültür ölçümleme metodu var tabii ama gün sonunda “Sabahları işe gitmek için heyec
Gen Z yeni terimleriyle gümbür gümbür geliyor… Work-life balance değil, work-life blend peşindeler. Hem işlerini yapıp hem de slay etmeyi biliyorlar!
Yaratıcılık inovasyon, problem çözme ve kendini ifade gücü için gereklidir. En parlak zihinler bile yaratıcı engellerle karşılaşabilir.
Otokontrol; kişilerin kendi davranışlarını, düşüncelerini ve duygularını yönetebilme yetisine denir. Hem özel hayatımızda hem de iş yaşamında başarılı olmak için bilinçli bir şekilde geliştirilmesi gereken becerilerden biridir.
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.