Büyüklerinin karşısında düzgün otur, bir yere girince selam ver, teşekkür et, yemek yerken ağzını şapırdatma, yerlere çöp atma… İllaki küçükken bu uyarıların birkaçına maruz kalmışızdır. Hepimizin ailesinde değişikliğe uğrasa da, belli başlı görgü kuralları, toplumumuzu şekillendiren ve saygıyla birlikte yaşamamızı mümkün kılan önemli sosyal detaylar.
Ama dünyamız değişti, değişmeye devam ediyor ve edecek. Bu demek oluyor mu ki kurallarımızı ve birbirimize olan saygımızı bir kenara bırakıp düzensizlik içinde yaşayalım? Elbette hayır!
Milenyum ile birlikte hayatımıza giren “netiquette” kavramı, köken olarak Fransızcaya dayanıyor ve sosyal yaşamdaki davranış bilgileri ve görgü kurallarının interNETe uyarlanmış halini ifade ediyor.
Evet, yepyeni bir dünya ile karşı karşıyayız ve buna çok hızlı bir biçimde adapte oluyoruz ama unutmamalıyız ki dijital dünya, gerçek dünyamızın bir uzantısı. Belki anonimiz, belki kimseye göstermediğimiz bir yanımızı rahatça gösterebiliyoruz, belki olduğumuzdan çok daha farklı davranıyoruz ama birlikte yaşamaya dair kurallar değişmiyor ve birbirimize olan saygımız bundan etkilenmemeli.
Uzaktan çalışma kültürü hayatımıza iyice yerleşmişken ve koltuğundan ayrılmaya pek de niyeti yokken, iş dünyasındaki dijital varlığımızı daha görgülü ve saygılı hale getirmek için birkaç ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedik.
Kısacası kibar olup, sosyal-kültürel değerlere ve birbirimize saygı ekseninde sürdürdüğümüz standartlarımızı dijitalde de yansıtmaya özen göstermeli, bize yapılmasını istemediğimiz şeyleri başkalarına yapmamalıyız.
Saygılı, görgülü ve siber zorbalıktan uzak bir internet dünyası dileriz.
İK ekipleri, iki farklı kuşağın arasında kalmış durumda, adeta bir köprü kurma sanatıyla uğraşıyor. Bir tarafta detaylı raporlar ve düzenli toplantılar bekleyenler, diğer tarafta kamerası kapalı toplantıya katılanlar…
Hikaye anlatıcılığı, insanlarla güçlü bir iletişim ve bağlantı kurmanın etkili yöntemlerinden biri. Aynı zamanda, her beceri gibi, yeterli ilgi ve çalışmayla geliştirilebilen bir beceri.
Yapay zeka, İnsan Kaynakları süreçlerine ciddi bir derecede entegre olmuş durumda. “GenAI One Year Later” başlıklı Gartner Webinar’ında Eser Rızaoğlu’nun aktardığına göre, 2022 yılında İK fonksiyonlarının %52'si GenAI’ı keşif aşamasındayken, bugün %49'u b
Şirket kültürü işe alım ve elde tutma konusunda artık çok kritik bir yerde duruyor. Yakın zamanda yapılan Glassdoor anketi, iş arayanların %77'sinin iş arama sürecinde şirket kültürünü önemli ölçüde dikkate aldıklarını ve bu eğilimin giderek yükseldiğini
İnsanların ofise girdiklerinde veya online bir toplantıya giriş yaptıklarında nasıl hissettiklerini şekillendiren en önemli noktalardan biri şirket kültürü olabilir. Birçok kültür ölçümleme metodu var tabii ama gün sonunda “Sabahları işe gitmek için heyec
Gen Z yeni terimleriyle gümbür gümbür geliyor… Work-life balance değil, work-life blend peşindeler. Hem işlerini yapıp hem de slay etmeyi biliyorlar!
Suadiye Mahallesi Bağdat Caddesi
No:399/B K:1 D:1
Kadıköy/İstanbul
Formu doldurarak veya
hello@4c1h.com email adresi ile bize ulaşabilirsiniz.